Acid Hialuronic vs Botox

Acid hialuronic sau toxina botulinica (Botox) – cum sa le deosebim?

Ati auzit frecvent, inclusiv in media, de “buze botoxate”, termeni care sunt alaturati in mod eronat. Toxina botulinica nu se introduce niciodata la nivelul buzelor pentru ca nu este o subtanta de umplere.

Confuzia intre acid hialuronic si toxina botulinica se face cu mare usurinta pentru ca ambele produse se folosesc in tratamentele dermato-estetice cu scopul de a trata ridurile si de a imbunatati  aspectul fizic. In ciuda faptului ca aceste doua produse au indicatii medicale diferite, mod de actiune diferit, proprietati fizice si chimice care nu au nimic in comun, ele sunt deseori greu de diferentiat.

Care sunt principalele diferente intre acid hialuronic si toxina botulinica?

1) Compozitia substantelor este diferita; acidul hialuronic este un glicozaminoglican ce se intalneste in mod natural in organismul nostru. La nivel cutanat se gaseste in derm, stratul pielii care acesta asigura hidratarea si protectia mecanica dar intervine in procesele de reparare celulara. O data cu inaintarea in varsta, concentratia de acid hialuronic si numarul firelor de colagen scade, motiv pentru care pielea este expusa mai usor factorilor agresivi de mediu si isi pierde tonusul si elasticitatea. Toxina botulinica este o proteina neurotoxica produsa de o bacterie numita Clostridium Botulinum. Aceasta blocheaza eliberarea acetilcolinei in fanta presinaptica a jonctiunii neuromusculare, impiedicand astfel transmiterea implusului nervos care ar asigura contractia musculara.

2) Mod de actiune particular: acidul hialuronic face parte din clasa cosmeticelor denumite “fillere” intrucat rolul lui este sa umple ridurile, de a reface aspectul compartimentelor faciale care au pierdut volum precum buzele, cearcanele sau pometii. Toxina botulinica este un blocant neuromuscular, interventind cu succes in tratamentul ridurilor de expresie fara sa aiba vreun impact asupra pielii. Practic, cu ajutorul toxinei botulinice relaxam muschii faciali si astfel ridurile in timpul miscarilor de mimica se sterg.

3) Injectarea se face in zone diferite ale fetei. Toxina botulinica este preferata pentru treimea superioara a fetei, ameliorand ridurile de pe frunte (riduri “de mirare” pe care le observam cand ridicam sprancenele), dintre sprancene (“de incruntare”) sau din zona ochilor (“laba gastii”, riduri vizibile in cotul lateral al ochilor). Acidul hialuronic, in schimb, este preferat pentru marirea buzelor, umplerea santurilor nazogeniene sau liniile marionetelor, volumizarea pometilor si tratamentul cearcanelor. Liftingul facial nechirurgical, asa zis si “lifting lichid al fetei” se foloseste combinand tehnici de injectare cu acul si canula atraumatica, refacand in mod spectaculos conturul si volumele faciale, chiar intr-o singura sedinta.

4) Timpul de actiune al produselor nu este similar: daca rezultatele procedurilor cu acid hialuronic sunt spectaculoase pentru ca se vad imediat, nu putem spune acelasi lucru despre tratamentul cu toxina boutlinica intrucat acesta necesita 7-12 zile pentru a se instala efectul. Practic, muschilui ii trebuie mai mult timp pentru a asimila toxina si a-si bloca activitatea partial sau complet.

5) Perioada de remanenta in tesut: ambele produse au efect temporar. Astfel, daca nu mai dorim sa reface procedura, ne putem opri oricand pentru ca nu creeaza “dependenta”; pielea noastra revine la forma dinainte de injectare. Toxina botulinica persista de regula 6 luni insa acidul hialuronic are intervale mai largi de remanenta: de la 3 luni la 2 ani in functie de vascozitatea produsului si de particularitatile individuale ale pacientelor.

Alegerea produsului injectat se va face dupa o ampla consultatie si discutie cu medicul dermatolog. Fie ca optam pentru toxina botulinica sau acid hialuronic, o mai buna intelegere a modului lor de actiune va evita confuzia intre ele.

 

Top