Reactii adverse la injectarea cu acid hialuronic

Reactii adverse la injectarea cu acid hialuronic

Ce reacții pot apărea în urma injectării cu acid hialuronic?

Reactiile după injectarea cu acid hialuronic pot fi imediate (se intaleaza în decursul orelor sau zilelor după intervenție) sau tardive (ce apar după săptămâni sau luni de la injectare).

Cele mai frecvente reacții sunt legate de eritemul și edemul post injectare. Aceste fenomene sunt normale și se remit în câteva ore. Pacientele se mai pot confrunta cu echimoze care pot evolua pe durata unei întregi săptămâni.

Daca procedura nu a respectat toate condițiile de igiena sau  pacientele nu au fost riguroase cu toaletarea zonei exista riscul apariției infecțiilor cutanate bacteriene iar acest lucru necesita control medical și începerea unui tratament specific. Cea mai frecventa infecție este de natura virală și se manifesta prin herpes labial, în special în cazul pacientelor care se confrunta cu afecțiune herpetica recidivanta (peste 3-5 episoade/an).

Cele mai grave complicatii sunt de natura vasculara, în care produsul pe baza de acid hialuronic blochează fluxul sangvin normal și prin urmare, oxigenarea țesuturilor. Pielea devine ischemica (capătă o colorație livedoida, violacee) iar evoluția în lipsa tratamentului va fi către necroza în următoarele zile. O necroza se poate vindeca, în timp, insa poate lasa semne și cicatrici inestetice.

Pe termen lung, acidul hialuronic poate migra de la locul injectarii sau pot apărea reacții de respingere din partea organismului cu inflamatie și noduli.

Ce se întâmplă în cazul migrării acidului hialuronic? Care sunt cele mai afectate zone?

Migrarea acidului hialuronic este frecventa în cazul pacientelor care au injectat acid hialuronic în exces. Pielea este elastică insa permite integrarea unei cantități modeste de acid hialuronic. Cele mai afectate sunt buzele pentru ca reprezintă un simbol al frumuseții iar pacientele au impresia ca buzele cât mai mari le oferă un aspect atrăgător și tind sa recurgă la injectari repetate cu volume ce “nu încap” în buza și  care vor încerca sa se distribuie în tesutul înconjurător (de regula, în zona de mustață).

Cum trebuie întreținut acidul hialuronic pentru a nu migra?

Recomandam moderație în ceea ce privește tratamentele estetice injectabile. O buna comunicare cu medicul Dvs dermatolog sau chirurg plastician va ajuta sa alcătuiți împreună un plan de tratament pe termen lung care sa vizeze intervenții cu volume mici de acid hialuronic, insa distribuite în zonele faciale care au nevoie efectivă de umplere.

Pentru a împiedică migrarea, în special în cazul injectarii buzelor, recomand sa spatiati injectările la minim 6 luni și sa folosiți volume mici de substanță. Niște buze pline se pot obține în timp.

În cazul în care acidul hialuronic migrează, cum putem remedia acest efect și ce așteptări să avem?

Acidul hialuronic care a migrat are tendinta sa persiste la acel nivel mult timp peste asteparile medicilor, pacienților sau producatorilor materialului de umplere. Exista paciente la care acidul a persistat peste 10 ani de la injectare, fiind localizat în alt loc fata de injectarea inițială. Din acest motiv nu recomand sa așteptăm resorbita fiziologică ci sa dizolvăm materialul cu Hialuronidaza. Aceasta enzima reface structurile anatomice faciale inițiale din primele 24 de ore de la injectare deci ne așteptăm sa arătăm la fel ca înainte de injectare.

Ce complicații pot apărea și cum le tratăm?

Complicatiile trebuie adresate medicului, imediat ce pacienta le observa sau le suspectează. Durerile accentuate, Modificarile de culoare ale pielii, sunt semnale de alarma. Nu recomand automedicația, informarea de pe internet din surse îndoielnice. Cu cât o complicație este depistata mai repede, cu atât exista șansele ca tratementul sa vindece problema eficient. Pentru complicațiile ușoare de tip echimoze, pacienta poate aplica gel sau crema de arnica, crema cu chelatori de fier sau poate discuta cu medicul despre tratamentul cu laser PDL pentru remitere rapida.

Roseata sau edemul sunt normale după orice intervenție injectabila și se remit de la sine în următoarele ore. Puteți aplica gheata sau creme hidratante blânde, fără iritanti (parfum, alcool, uleiuri esențiale).

In eventualitatea unui fenomen vascular de tip ischemie cutanată, medicul va injecta hialuronidaza pentru încercarea de a restabili fluxul sangvin, va prescrie medicamente vasodilatatoare și va instaura oxigenoterapie hiperbara pentru regenerare.

Top