Rozacee

Tratamentul Rozaceei

Galerie foto

Rozaceea sau cuperoza – se poate trata?

Rozaceea sau cuperoza este o afectiune a pielii care se dezvolta progresiv si afecteaza in special persoanele cu fototip cutanat I sau II (ten deschis la culoare, care se inrosesc la soare si se bronzeaza mai greu).
Debutul este insidios, cu perioade in care pacientul resimte o senzatie de caldura la nivelul fetei insotita de eritem (roseata). Episoadele pot fi declansate de expunerea la soare, consumul de alimente picante sau fierbinti, alcool, folosirea unor preparate topice pe baza de corticoizi. Cu timpul, in lipsa tratamentului, acest eritem devine permanent cu senzatie de usturime, arsura si uscaciune a pielii. Aceasta forma de rozaceea este denumita “eritemato-telangiectazica” intrucat, la nivelul pometilor, barbiei sau nasului se evidentiaza mici vase de sange. Multi pacienti dezvolta forma “papulo-pustuloasa” cu leziuni ce se aseamana cu acneea. Acest stadiu poate crea dificultati de diagnostic dar si de tratament. Aderenta si increderea pacientului in medicul dermatolog sunt esentiale intrucat exista tendinta “auto-tratamentului” aplicat conform multitudinii de informatii gasite in mediul online. Indiferent de varsta si sex, aspectul fizic este important pentru fiecare din noi. O afectiune care poate acoperi intreaga suprafata are un important impact psiho-social pentru pacient, care isi pierde increderea in sine, se izoleaza de cei din jur de teama criticilor: “Uite-l pe X, e rosu ca racul!” sau “cum de a facut cosuri la varsta asta?”

Tratament

Tratamentul este individualizat in functie de varsta, sex, obiceiurile cosmetice, tipul de severitate al rozaceei. Lumina intens pulsata si laserul sunt utilizate pentru stadiile initiale ale rozaceei, reducand eritemul si dimensiunea vaselor de sange. Rezultatele sunt favorabile si persita timp indelungat iar simptomatologia este mult ameliorata. Exista preparate cu actiune vascontrictoare ce au efect imediat de albire a zonelor afectate si se folosesc dimineata astfel incat rezultatul sa se pastreaze pe durata intregii zile. In stadiile avansate, este necesar sa combinam tratamentele efectuate in clinica dermatologica cu tratamente sistemice si masuri stricte de ingrijire a pielii (folosirea unor produse speciale de curatare si machiaj).
Un tratament corect efectuat presupune ca diagnosticul sa fie precoce iar pacientul sa utilizeze dermatocosmeticele cu moderatie si doar la recomandarea specialistului.

Ce inseamna tenul cuperozic?

Pielea cuperozica are tendinta la roseata si deseori este uscata sau iritata.  Eritemul (roseata) poate avea caracter tranzitoriu, in momentul expunerii la frig sau caldura, cand consumam anumite alimente, la efort fizic sau poate deveni permanent in stadiile avansate ale cuperozei. Se observa cel mai frecvent la nivelul obrajilor, nasului sau barbiei. De cele mai multe ori, cuperoza (rozaceea) apare la persoanele cu piele dechisa la culoare si pe un teren mostenit genetic, cu fragilitate vasculara crescuta.

Cum ingrijim un ten cuperozic?

Tenul cuperozic necesita o ingrijire mai speciala. In primul rand, ar trebui sa efectuam o vizita la medicul dermatolog pentru a confirma ca vorbim de o rosacee si a primi sfaturi individalizate, in functie de severitatea afectunii. Exista multe boli de piele care imita rozaceea (acneea, dermatita seboreica, alte eczeme), de aceea este important sa primim un diagnostic corect.

Ritualul de ingrijire a pielii

In ritualul de ingrijire a pielii vom incepe intotdeaua cu demachierea. In locul lotiunilor astringente, pe baza de alcool, recomand utilizarea unor substante mai blande, care sa nu inlature in totalitate stratul de sebum. Sa tinem cont de faptul ca majoritatea persoanelor cu rozacee au tenul uscat si trebuie sa evitam deshidratarea suplimentara. De aceea, apele micelare reprezinta o solutie foarte buna pentru inlaturarea machiajului. Dupa demachiere, tenul va fi curatat cu apa calduta si gel de spalare pentru ten sensibil (gasiti numeroase dermatocosmetice dedicate curatarii usoare a tenului cuperozic). Pe timpul noptii, avem nevoie de o crema de hidratare pe care va sfatuiesc s-o achizitionati doar la recomandarea medicului dermatolog intrucat aceasta poate contine substante „medicament” precum metronidazolul.
Persoanele care sufera de roseata permanenta, care nu cedeaza in nici un moment al zilei, pot folosi substante vasocontrictoare (care injusteaza vasele de sange de la suprafata pielii astfel incat se produce o albire a zonei pe care a fost aplicata crema).

Ce produse cosmetice si de make-up se recomanda pentru tenul cuperozic si ce trebuie evitat?

Prima grija pe care trebuie s-o avem cand iesim din casa este protectia solara a tenului. Tenul este sensibil iar expunerea la soare inratateste aceasta conditie.
Fiecare machiaj trebuie sa inceapa prin folosirea unei baze (primer) atfel incat fondul de ten sa se poata fixa mai usor si sa confere nivelul de acoperire pe care ni-l dorim. Subtonurile de galben mascheaza roseata, pe cand cele rozalii o accentueaza. In general, machiajul trebuie sa fie cat mai lejer, fara prea multe farduri.

Cat de importanta este dieta si cum afecteaza tenul cuperozic?

Alimentatia este importanta in managementul acesteai afectuni cutanate. S-a demonstrat ca alimentele fierbinti sau picante pot declansa un episod de „flush” cutanat adica de inrosire brusca a tenului. De asemenea unele alimente sunt bogate in histamina, un compus ce si-a dovedit rolul in inflamatie tocmai de aceea ar fi recomandat sa evitati spanacul, branza, otetul.  Orice schimbare brusca de temperatura poate influenta aparitia rosetii, precum si saunele sau baile fierbinti care determina vasodilatatie cutanata. Nici expunerea la frig nu este de neglijat, asa ca aveti grija sa folositi creme hidratante iarna, inainte sa iesiti din casa si sa acoperiti pe cat posibil pielea.
Te așteptăm pentru un consult în cadrul clinicii. Apeleză cu încredere!
*DISCLAIMER: Rezultatele pot fi diferite în funcție de particularitățile fiecărui pacient.
Top