„Primum non nocere!” – Ganduri pentru 2016

„Primum non nocere!” – Ganduri pentru 2016

Se spune ca oamenii nu se schimba niciodata… nimic mai fals! Suntem rezultatul gandurilor si faptelor noastre.. ceea ce ai crezut ieri despe tine, astazi s-a concretizat. Toate experientele traite si oamenii cunoscuti de-a lungul timpului au un impact deosebit asupra dezvoltarii tale; fara sa realizezi, nu mai cauti compania unor oameni care altadata erau “cei mai buni prieteni”, locurile pe care le frecventai nu-ti mai trezesc niciun interes, nici hobbie-urile nu mai sunt aceleasi.

Citesc, dupa 2 ani, articolul postat in la inceputul rezidentiatului: “rezolutiile mele pentru 2014” si prima reactie a fost sa izbucnesc in ras. Stiu ca tot eu am scris acele lucruri si la momentul respectiv reprezentau un prezent dureros si un viitor extrem de confuz. Privesc altfel lucrurile astazi. De asta e bine sa ai un jurnal, sa pastrezi contactul cu tine, ca o fiinta in plina dezvoltare si evolutie continua. Cand te simti nesigur, nu iti vezi rostul si simti ca “nu ai niciun Dumnezeu”, reciteste gandurile tale de-a lungul timpului si vei identifica cine esti.

Observ ca rezolutiile pentru proaspatul an 2014 se invarteau in jurul propriei persoane, dorindu-mi sa fiu: “un medic bun, aproape de pacienti”, sa “gasesc un model, un mentor in dermatologie”, sa “invat continuu”, “sa-mi pastrez valorile”, “sa fac performanta in domeniul ales” etc etc.. Ei bine, astazi nu simt decat profunda recunostiinta pentru tot ce am, pentru norocul de a face parte dintr-o familie minunata. Realizez ca parintii nu vor intineri si ca fiecare an care trece mai adauga cate o problema: ateroscleroza, artroza, diabet…

As vrea ca 2016 sa tina departe de ei toate bolile cronice, sa ne lase timp sa ne bucuram unii de altii, ca viata e tare scurta. Dupa ce ca e scurta, abia pe la 30 de ani invatam sa apreciem familia si relatiile dintre oameni, mai mult decat lucrurile materiale. Mai da-ne timp, Doamne! Unora, si putina minte!

In ceea ce priveste medicina, avantul si exuberanta de la inceput s-au temperat putin facand loc unei atitudini mai realiste si mai aproape de nevoia pacientului. De fapt, inchei acest an cu un principiu etic fundamental in minte: “ Primum non nocere” adica: “Intai de toate, nu face rau!”

La multi ani! Sa aveti un 2016 dupa sufletul vostru!

Primum non nocere

Top