Adevaratii eroi sunt oameni simpli

Adevaratii eroi sunt oameni simpli

Se spune ca e bine sa actionezi conform spuselor preotului/doctorului, nu conform faptelor sale. De 2 ani militez pentru controalele dermatologice regulate ale nevilor (alunitelor), verificarea lor cu dermatoscopul (un dispozitiv care vede reteaua pigmentara, vascularizatia, etc) si informarea corecta asupra riscurilor pe care le presupun nevii atipici. Chiar daca unii dintre ei au caracteristici dermatoscopice normale, localizarea lor indica faptul ca ar trebui excizati din cauza riscului de traumatizare repetata (scalp, axila, zona genitala, palme, plante). Ei, in fara de aria aia intima… sunt fericita posesoare de nevi all over the body care nu sunt decat o”minunata” mostenire genetica.

De cand am intrat in rezidentiat, mi-am adus prietenii la spital pentru excizia chirurgicala a nevilor. Cum spuneam, sunt o fire persuasiva. Pana cand vine vorba de propria sanatate. Aia e cea mai putin importanta, mereu ai impresia ca tie nu ti se poate intampla nimic. Si intr-o zi… se schimba lucrurile.

M-am implicat recent intr-un proiect in care am cunoscut-o pe Camelia, o persoana atat de calda, ca iti vine s-o pui la rana. Am lucrat cot la cot 2 zile, motivandu-ne reciproc sa atingem targetul dorit. In putinele momente de pauza am aflat ca si-a pierdut sora din cauza melanomului, cea mai agresiva tumora maligna. A fost alaturi de sora ei pana in ultimul moment, a cautat solutii miraculoase sa o ajute… insa cu totii stim ca sansele de supravietuire sunt minime cand apar metastazele. Tragedia personala a determinat-o sa infiinteze asociatia “Melanom Romania” si sa ajute bolnavii din tara sa aiba acces la tratamente moderne, sa le creasca sansa la viata!

Asociatia Melanom Romania

In ziua de azi, dupa atatea drame, ca si cea de la clubul Colectiv, cautam mereu vinovatii (guvernul, primarul de sector, patronii, cei care au adus artificiile, etc). Societatea s-a mobilizat dupa acest nefericit eveniment si demisiile au inceput sa curga. Dar noii alesi vor fi mai responsabili? Eu as zice ca ar fi mai bine sa cautam eroii, oamenii care au contribuit la salvarea vietilor, oameni care au strans fonduri pentru famiile victimelor si sa-i motivam. Camelia este pentru mine un astfel de om. Desi a pierdut o fiinta draga, nu a dat vina pe sistem si a incercat sa faca tot ce poate ca altii sa nu mai treaca prin asa ceva. Tine de fiecare dintre noi sa schimbam ceva in tara asta. Nu putem astepta nimic de la autoritati, de la cei care ne guverneaza.

Imediat ce am aflat de “Melanom Romania”, l-am rugat pe medicul meu indrumator, sa imi excizeze nevii “cu probleme” din axila si talpa. Operatiile au fost reusite; acum mi-e cam greu sa pasesc asa ca scriu articolul de la orizontala, sub influenta unui opiod, care nu amelioreaza durerea dar ameteste bine! Stii bancul ala cu anestezia romaneasa?: “nani, nani”…

Se pare ca toti avem nevoie de un imbold pentru a reactiona. Din pacate, imboldul asta de multe ori este reprezentat de adevarate tragedii. Sper sa fim mai receptivi la nevoile celor din jur, sa fim mai responsabili pentru faptele noastre si sa avem dragoste si respect fata de… sanatate si viata!

sursa poze: www.facebook.com/melanomromania

Asociatia Melanom Romania 

Tratament melanom

Tratament melanom

 

Top