Ureea in produsele cosmetice

Ureea in produsele cosmetice

Ureea se gaseste si in organismul uman, ca produs al metabolizarii proteinelor.
In produsele cosmetice ureea este un factor natural humectant, numit NMF (natural moisturisig factor). NMF-urile sunt componente importante care ajută pielea să țină apa și să o mențină plină, elastică și hidratată. Ureea constituie aproximativ 7% din NMF-uri lângă alte ingrediente precum aminoacizi (40%), PCA (12%) sau Lactat (12%).

Factori naturali de hidratare (NMF)

Agent de hidratare
In concentratie de 10-25% ureea este un puternic humectant si keratolitic bland care creste capacitatea de hidratare a pielii si imbunatateste functia de bariera, impiedicand decu pierderea de apa transepidermica.

Agent exfoliant
In concentratii mai mari ureea are si functie keratolitica ; ajuta la netezirea straturilor superficiale de piele, promovand exfolierea stratului cornos alcatuit din keratina. Astfel, creste capacitatea pielii de a se regenera precum si imbunatateste aspectul general al pielii, oferind o textura mai fina, mai putin rugoasa. Cu cat creste concentrataia ureei, cu atat mai important este efectul keratolitic (scade adezivitatea corneocitelor- celulelor epidermice). Concentratii intre 40-50% sunt utile pentru tratamentul calozitatilor sau hiperkeratozelor localizate (se poate efectua avulsia unghiala chimica pentru onicomicoze sau alte distrofii unghiale).

Agent de penetrare
Ureea faciliteaza trasnportul anumitor ingrediente prin bariera pielii catre straturile mai profunde ale dermului. In combinatie cu agenti activi precum vitamina c sau retinoizi, poate creste biodisponibilitatea acestora si eficientiza efectele.

Anti iritant
Ureea a demostrat o reducere a iritatiei cutanate produse de surfactanti precum sodium lauryl sulfat (se gaseste in produse de curatare a fetei, sampoane, etc). Daca pielea este uscata si „strange” dupa double cleansing, puteti aplica imediat un produs cu uree ce va poate calma pielea si aduce comfort imediat.

Exemple de produse cu uree
Top