Suplimentele alimentare in caderea parului

Suplimentele alimentare in tratamentele impotriva caderii parului

Oamenii întreabă în mod obișnuit despre suplimentarea de vitamine și minerale in dieta, ca mijloc de prevenire sau de gestionare a bolilor dermatologice și, în special, a căderii de păr. Managementul alopeciei este un aspect esențial al dermatologiei clinice, având în vedere prevalența caderii părului și impactul său semnificativ asupra calității vieții pacienților.
Differenta intre suplimente si medicamente este ce cele din urma necesita omologare, aprobare FDA si au multe studii clinice care sa le dovedeasca eficienta pe cand suplimentele se pot elibera fara prescprie, putand fi achizitonate de publicul larg fara sa fie dovedita eficienta pentru o anumita patologie sau afectiune medicala.
Micronutrienții, cum ar fi vitaminele și mineralele joacă un rol important, dar nu complet clar în dezvoltarea normală a foliculilor de păr și a funcției celulelor imune. Cel mai de remarcat este faptul că micronutrienții sunt elemente majore în ciclul normal al foliculilor de păr, jucând un rol în diferentierea celulelor care se divid rapid din bulbul foliculului pilos. Alopecia androgenetică (AGA), efluviul telogen (TE) și alopecia areata (AA) reprezintă cele mai comune trei tipuri de alopecie necicatriceala. Există mai multe motive pentru a suspecta un rol pentru micronutrienți în alopecia necicatriceala.

Haideti sa vedem care ar fi principalele vitamine!

Vitamina A
Această vitamină servește mai multe roluri în organism: este critică pentru vedere, implicată în funcția imunitară și este necesară pentru creșterea și diferențierea celulară
În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată va furniza o cantitate sănătoasă de vitamina A. Ca regulă generală, consumul prea mult sau suplimentarea excesivă a vitaminei A (peste 10.000 u/zi). poate provoca pierderi de păr

Vitamina B
Complexul de vitamine B include opt substanțe vitaminice solubile în apă – tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), vitamina B6, biotina (B7), folatul (vitamina B9) și vitamina B12 – care ajută la metabolismul celular. Indicațiile zilnice recomandate pentru aceste vitamine pot fi obținute consumând o dietă echilibrată, cu excepția biotinei, care este singura vitamină B produsă de organism. La persoanele sănătoase biotina nu trebuie să fie suplimentată. Numai deficiențele de riboflavină, biotină, folat și vitamina B12 au fost asociate cu căderea părului.

Interferența biotinei în analizele de laborator a fost descrisă pentru: TSH, tri-iodotironină liberă (FT3), tiroxină liberă (FT4), estradiol, testosteron, progesteron, sulfat de dehidroepiandrosteron, vitamina B12, LH si FSH. De asemenea, un nivel seric crescut de biotina a determinat un o valoarea modificata a troponinei, ce a dus la un rezultat fals negativ la un pacient cu inflarct miocardic acut. De asemenea pot induce rezultate fals negative testelor rapide de sarcina (test de urina) interferand cu hormonul hcg, in aces ultim caz recomandarea noastra ar fi sa masurati valorile serice ale HCG.

Deficitul de biotină poate fi genetic sau dobândit. Cauzele genetice ale deficitului de biotină pot fi fie neonatale, fie infantile. Tipul neonatal se datorează unui deficit al enzimei holocarboxilază. Se manifestă de obicei cu dermatită severă și alopecie, unde există pierderi de vellus și păr terminal pe scalp; sprâncenele, genele și părul lanugo pot fi, de asemenea, absente. Forma infantilă a deficitului de biotină apare după 3 luni de la naștere și se datorează lipsei enzimei numită biotinidază. În această formă, părul scalpului, sprâncenelor și genelor este slab sau total absent.

Deficitul dobândit de biotină se poate datora creșterii consumului de ouă crude, în care particulele de avidină se atașează de biotină și inhibă absorbția acesteia în intestinul subtire. În ouăle fierte particulele de avidină sunt distruse. Alte cauze ale deficienței dobândite de biotină includ stări de malabsorbție, alcoolism, sarcină, utilizarea prelungită a antibioticelor care întrerup flora normală, medicamente precum acidul valproic și aportul de Isotretinoin. Medicamentele menționate anterior interferează cu activitatea biotinidazei [34]. Dovada sugerează că 50% dintre femeile gravide sunt deficiente în biotină În timp ce semnele deficitului de biotină includ căderea părului, erupțiile cutanate și unghiile fragile, eficacitatea biotinei în suplimente pentru păr, piele și unghii ca mijloc de remediere a acestor afecțiuni nu este susținută în studiile la scară largă.

De fapt, numai rapoartele de caz au fost utilizate pentru a justifica utilizarea suplimentelor de biotină pentru creșterea părului. Aceste rapoarte de caz au fost la copii și au descoperit că 3–5 mg biotină zilnic ar putea îmbunătăți sănătatea părului după 3–4 luni la copiii cu sindromul “parului de nepieptanat”.

Obiceiul de a trata femeile care se plâng de căderea părului cu suplimentarea orală de biotină este de evitat, cu excepția cazului în care deficiența de biotină și semnificația acesteia pentru plângerea căderii de păr la un individ sunt demonstrate pe baza unui istoric atent al pacientului, clinic examinarea, determinarea nivelurilor serice de biotină și excluderea factorilor alternativi responsabili de căderea părului (studiu publicat in international Journal Of trichology, 2016).

Folatul (vitamina B9)

Este o altă vitamină B solubilă în apă și include folat alimentar natural și acid folic (monoglutamat complet oxidat). Folatul este o coenzimă în sinteza acizilor nucleici și în metabolismul aminoacizilor. În timp ce majoritatea oamenilor ingerează cantități adecvate de folat, anumite grupuri sunt expuse riscului de deficiență (de obicei în asociere cu o dietă dezechilibrata, alcoolism sau un sindrom de malabsobrtie intestinala). Deficitul de folat poate provoca modificări ale părului, pielii și unghiilor.

Vitamina B12

Este necesară pentru sinteza ADN-ului, funcția neurologică și formarea globulelor roșii. Formele active ale B12 sunt numite metilcobalamina și 5-deoxiadenosilcobalamina. Vitamina B12 este un cofactor pentru metionin-sintaza și, prin urmare, afectează sinteza a aproape 100 de substraturi, inclusiv ADN, ARN și proteine.
Rolul folatului și al vitaminei B12 în producția de acid nucleic sugerează că acestea ar putea juca un rol în proliferarea folicului de par. Cu toate acestea, puține studii până în prezent au abordat relația dintre vitaminele B și căderea părului. Autorii turci au investigat nivelul folatului la 43 de pacienți cu alopecia areata și 36 pacienti sănătosi și nu au găsit diferențe semnificative în nivelurile de folat seric și vitamina B12 între loturile de pacienti. Un studiu retrospectiv a evaluat nivelurile de folat și vitamina B12 la 115 pacienți cu efluviu telogen acut și cronic. Rezultatele au arătat că 2,6% dintre subiecți aveau deficiență de vitamina B12, dar niciunul nu avea deficiență de acid folic.

Vitamina C
Citricele, cartofii, roșiile, ardeii verzi și varza au concentrații deosebit de mari de vitamina C. Deși deficiența de vitamina C este de obicei asociată anomaliilor părului corpului, nu există date care să coreleze nivelurile de vitamina C și pierderea părului de pe scalp. In 1497 Vasco de Gamma a înregistrat decesul a 100 din cei 160 de marinari ai săi din cauza scorbutului și 300 de ani mai târziu James Lind a legat scorbutul cu deficiența de vitamina C, remarcând hemoragia pielii și căderea părului.

Vitamina E

Efect antioxidant cu nivel scazut in anumite studii pe alopecia areata insa lotul de pacienti selectati a fost mic.

Fier
Cea mai frecventă deficiență nutrițională din lume este deficitul de fier, care contribuie la Efluviul telogen. Nivelul de feritină serică (proteină de legare a fierului) este considerat un bun indicator al depozitelor totale de fier din corp. Cu toate acestea, nivelul seric de feritină poate fi crescut la pacienții cu afecțiuni inflamatorii, infecțioase și neoplazice și la cei cu afecțiuni hepatice.

Nu exista studiu clar care sa arate sa un nivel scazut de feritina poate fi asociat cu efluviu telogen cronic. Zinc – suplimentarea alimentatiei cu zinc la copii cu alopecie si deficit de zinc a determinat o imbanatatire a afectiunii insa nu s-au gasit legaturi intre nivelul seric scazut si alopecia la persoanele mature. Sampoanele cu zinc (Zinc Pyrithione) are efect antifungic ajuta la dermatita seboreica care determina alopecie in multe cazuri.

Vitamina D

Este o vitamină liposolubila sintetizată în keratinocite. Vitamina D obținută din dieta sau sintetizata in piele este inactivă și trebuie activată enzimatic. Nivelurile serice sunt menținute în principal prin conversia mediată de UVB în piele a 7-dehidrocolesterol în colecalciferol, care este hidroxilat în ficat și rinichi la forma activă de 1,25-dihidroxivitamina D3. Există dovezi puternice conform cărora vitamina D exercită un efect antiinflamator și imunoregulator, pe lângă rolul său important în menținerea nivelului seric adecvat de calciu și fosfor.
Vitamina D modulează creșterea și diferențierea keratinocitelor si celulelor foliculilor pilosi prin legarea la receptorul nuclear al vitaminei D (VDR)Expresia VDRs asupra keratinocitelor este necesară pentru menținerea ciclului normal al părului. Rolul vitaminei D în foliculul pilos este evidențiat de pierderea părului la pacienții cu rahitism de tip 2 dependent de vitamina D.

In ceea ce priveste legatura intre vitamina D si caderea parului, din alopecia areata in anumite studii, nivele serice scazute de vitamina D s-au gasit la pacienti cu AA iar preparate topice cu derivati de vitamine D au fost eficiente in tratament insa nu se poate generaliza pentru efluviu telogen sau alopecia androgenetica.

Seleniu

Exista studii in care seleniu administrat oral la pacientii care fac chimitoerapie pentru afectiuni maligne scade rata de cadere a parului.

Rolul aminoacizilor: cisteina si metionina

Exista doua tipuri de aminoacizi: esentiali si neesentiali.

Aminoacizii esentiali nu sunt produsi de organism. Se numesc esentiali pentru ca este necesar sa ii introduci in dieta pentru o stare buna de sanatate, cum este metionina. Aminoacizii neesentiali sunt aminoacizi care pot fi produsi de catre organism.

Cisteina se sintetizeaza din metionina si are rol important in formarea keratinei, proteina abundenta in par si piele.
Studio cu suplimente cu cisteina au arata ca ea creste rata anagena (de crestere) a firului de par iar daca pacientele aplica minoxidil va creste biodisponibilitatea cisteinei pentru firul de par (minoxidilul are si efect vasodilatator, creste aportul de sange si nutrienti catre radacina firului de par).

Curele de slabire / restrictiile calorice

Celulele din bulbul folicular au un turnover mare. O deficiență calorică sau privarea mai multor elemente, inclusiv vitamine, minerale, acizi grași esențiali și proteine, cauzate de scăderea absorbției poate duce la pierderea părului, anomalii structurale și modificări ale pigmentului, deși mecanismul exact nu sunt bine cunoscut. S-a crezut că o restricție calorică riguroasă, cu furnizarea de energie necorespunzătoare radacinii firelor de par ar putea fi cauza caderii de par din efluviul telogen.
In concluzie, suplimentele alimentare pot adjuvante tratamentului dermatologic impotriva caderii parului doar dupa un diagnostic corect al formei de alopecie si in conditiile in care deficitul poate fi demonstrat. Desi pe loturi mici de pacienti, suplimentele au ajutat la tratarea caderii parului, aceste rezultate nu pot fi generalizate si standardizate.

Top