Coronavirus si bolile dermatologice

Cum influenteaza coronavirus bolile dermatologice?

Fac acest video pentru a lamuri toti pacientii cu afectiuni dermatologice pentru care urmeaza tratament specific in ce masura influenteaza o noua infectie virala starea lor de sanatate generala precum si afectiunea dermatologica preexistenta. Mai mult, anumite afectiuni dermatologice pot creste riscul de infectie cu noul Coronavirus.

Astfel, situatiile care compromit functia de bariera a pielii: tratamentele medicamentoase topice sau orale care determina xeroza cutanata (uscaciunea exagerata a pielii), eczemele, contribuie la crearea unui mediu propice pentru penetrarea agentilor infectiosi. Mucoasa bucala, oculara, nazala, fiind mai uscate, nu pot dezvolta aceleasi mecanisme naturale de aparare impotriva virusului. (Atentie mare a pacientilor in tratament cu Isotretinoin pentru acnee vulgara sau rozacee!) In acest caz, pielea trebuie hidratata cu produsele recomandate de medicul dermatolog si trebuie sa folositi mijloace mecanice de protectie in contact cu alte pesoane: masti, manusi, ochelari, etc.

In ceea ce priveste modul in care virusului interactioneaza cu celelalte afectiuni, este de mentionat cazurile pacientilor cu boli autoimune sau mediate imunologic ce sunt in tratament cu medicamente imunosupresoare sau biologice.

Astfel, daca un pacient are psoriazis vulgar pe care il trateaza cu medicamente topice obisnuite (decapante, emoliente) si nu are alte comorbiditati (afectiuni asociate) are acelasi risc ca si populatia obisnuita sa contracteze boala. Insa, daca are o forma mai severa de psoriazis si urmeaza un tratament imunosupresor sau biologic, precum si daca are alte afectiuni asociate (diabet, boli cardiovasculare) poate avea un risc mai mare de a se infecta cu virusul.

In momentul de fata, nu este recomandat ca pacientii sa opreasca terapia biologica preventiv ci doar daca este depistat COVID pozitiv.
Cel mai mare risc de infectie cu noul Coronavirus din randul populatiei cu psoriazis il au:

  • Persoanele de peste 60 de ani
  • Fumatorii. Fumatul distruge functia normala de protectie a mucoasei cailor repiratorii si faciliteaza infectia cu noul Coronavirusul (COVID-19) care ajunge pana in caile respiratorii inferioare, plamani si da manifestari de pneumonie.
  • Persoanele cu boli cronice respiratorii, cardiovasculare, neoplasme sau diabet necontrolat terapeutic.

Coronavirusul (Covid-19) provoacă simptome similare cu cele ale gripei comune, cele mai caracteristice fiind febra, tuse și senzația de lipsă de respirație. Modul de prevenire a infecției este același cu celelalte virusuri respiratorii, adică

  • spălați-vă frecvent mâinile;
  • evitați să vă atingeți gura, nasul și ochii;
  • acoperiți-vă gura și nasul cu cotul flexat sau cu un țesut de unică folosință atunci când tușiți sau stranutati;
  • în cazul în care suferiți de o infecție respiratorie, evitați contactul apropiat cu alte persoane.

In cazul in care avert psoriasis si urmati un treatment sistemic este recommandat sa nu luati deciziii pe cont propriu pana nu discutati cu medicul curant.

Aceleasi recomandari se aplica si pentru bolile autoimune precum lupusul, cu mentiunea ca infectia cu acest virus poate sa scada accesul la unul din medicamentele folosite in tratamentul lupusului si anume Hidroxiclorochina (Plaquenil) sau Clorochina. Anumiti medici considera ca aceste medicamente pot fi utilizate in tratamentul infectiei cu COVID 19 dar inca nu s-au pus la punct protocoale clare de tratament. Vestea buna pentru pacientii cu lupus este ca pot opri o perioada tratamentul, in cazul in care devine indisponibil pe piata, fara sa dezvolte pusee acute de boala.

Top