Eczema mainilor

Eczema mainilor

In contextul epidemiei de Coronavirus majoritatea persoanelor au sporit metodele de igiena personala pentru a preveni infectia. Spalatul pe maini mai des precum si folosirea de produse antiseptice cutanate pot duce la dezvoltarea dermatitelor de contact.

Ce este dermatita de contact?

In termeni simpli, dermatita inseamna o inflamatie a pielii. Se refera la acelasi lucru ca si eczema, doar ca tindem sa asociem dermatita cu fenomene recente, acute, pe cand eczema ne duce cu gandul la o afectiuni care se dezvolta pe termen mai lung.

Dermatita de contact incrimineaza existenta unui agent extern care produse un efect nociv asupra functiei de bariera a pielii si se imparte in doua categorii: dermatita de contact iritativa si dermatita de contact alergica.

Substantele dezinfectante, sapunurile produc cel mai frecvent dermatite de contact iritative. Continul bogat in alcool sau alte substante iritante vor produce la nivelul pielii deshidratare si uscaciune prin cresterea pierderii de apa transepidermica. Exfolierea staturilor superficiale ale pielii (stratul cornos) vor face ca tegumental sa fie si mai susceptible la actiunea factorilor nocivi si se pot dezvolta in acest moment vezicule sau fisuri dureroase la nivelul placilor eritematoase. Pacientii resimt durere, usturime sau mancarime la nivelul pielii, agravate de o noua expunere la agentul agresor. Netratata, afectiunea va deveni cronica, apar mai multe cruste si scuame iar pielea se ingroasa (lichenificare).

Dermatita de contact iritativa este cea mai frecvent intalnita dermatoza profesionala (persoanele care lucreaza cu detergenti, petrol, var, ciment).
Leziunile se caracterizeaza prin placi eritematoase localizate la zona de contact cu substanta incriminata, in cazul acesta, pe maini.

Ce trebuie sa aveti in vedere?

In primul rand, cateva reguli de preventie:

  • Spalati-va pe maini cu geluri de curatare blande, fara parfum
  • Folositi apa calduta, nu fierbinte
  • Nu stergeti mainile cu prosopul prin frecare, ci tamponati usor pana la uscarea completa
  • Aplicati dupa fiecare spalare pe maini o crema emolienta care sa refaca stratul lipidic al pielii (crema poate contine acid hialuronic, glicerina, uree,etc)

In cazul in care suferiti deja de o dermatita de contact iritativa, in functie de severitatea ei, puteti avea nevoie de creme antiinflamatorii cortizonice pentru diminuare fenomenelor inflamatorii. Tineti cont de faptul ca aceste creme pot fi folosite pe durata scurta de timp din cauza reactiilor adverse precum atrofia tegumentara.

Dermatita de contact alergica apare la expunerea repetata la un alergen si este rezultatul unui mecanism de hipersenibilitate mediata celular. Aspectul clinic poate fi asemanator cu dermatita de contact iritativa insa leziunile se pot manifesta si la distanta de zona de contact cu alergenul.
Pentru aceasta forma de dermatita recomandam efectuarea de teste diagnostice specifice numite “patch test”. Se vor aplica pe toracele pacientului diferite substante banuite ca ar provoca fenomene alergice si rezultatul se va evalua la 48 si la 72 de ore. Astfel, pacientul va cunoaste ingredientele din produse cosmetice, metale, sau alte substante la care este alergic si le va putea evita in viitor.

Top