Mituri despre alunite – le scoatem sau nu?
In practica medicala dedicata screeningului cancerului de piele am observat ca pacientii detin informatii gresite legate de alunite (nevi) iar majoritatea temerilor sunt legate de indepartarea chirurgicala sau traumatizarea alunitelor, evenimente considerate periculoase. As adauga si teama ca alunitele de pe talpi sunt cele mai periculoase precum si faptul ca spf trebuie aplicat doar pe alunite.
In confirmitate cu ultimele studii publicate despre alunite, vom incerca sa va aducem lamuriri cu privire la alunite raspunzand principalelor intrebari ale pacientilor nostri:
1. Este periculos sa indepartezi o alunita?
Este o parere des intalnita ca excizia alunitelor le poate face sa se “raspandeasca” sau sa devina maligne. Am aluns la concluzia ca aceasta parere gresita se datoreaza fenomenului metastazarii rapide dupa excizia melanoamelor invazive, deja aflate in stadiu avansat. Chiar daca tumora era maligna si avea mare potential de metastazare inainte de operatia de excizie, pacientul va avea tendinta sa lege metastazarea de procesul operator. Nu exista insa nicio dovada ca interventia chirurgicala pe un nev (alunita) il poate transforma in tumora maligna.
Deci, nu este periculos sa scoateti alunitele, mai ales prin metoda chirurgicala. Aceasta permite indepartarea nevului cu tesutul sanatos din jur si piesa este trimisa catre laboratorul de anatomie patologica pentru a fi studiata in amanunt.
2. Este periculos sa traumatizezi alunitele?
Alt mit raspandit printre pacienti este ca traumatisemele pot induce modificari maligne in alunite. In general, pacientii cu alunite pe fata sunt foarte speriati de faptul ca le pot rupe cu lama de ras in timpul barbieritului. Numeroase studii arata ca nu exista legatura intre traumatism si dezvoltarea melanomului ci mai degraba, un episod traumatic atrage atentia pacientului asupra alunitelor si il aduce la medic iar la consultatie se depisteaza o tumora preexistenta. Vorbim despre coincidenta, nu relatia cauza- efect.
3. Alunitele din talpa trebuie sa ne ingrijoreze?
Pacientii considera ca alunitele din talpa sunt mult mai periculoase decat cele de pe corp si ca ar trebui excizate preventiv. Aceste preconceptii erau legate de faptul ca se considera in decadele trecute ca melanomul se dezvolta pe nev preexistent si ca trauma induce modificare maligna, mit demontat in paragraful anterior. In ceea ce priveste modul in care apare melanomul, in aprox 70% din cazuri se dezvolta de novo, adica nu apare edin alunite normale, ci direct ca melanom. Mai mult chiar, studiile arata ca melanomul acral (de la nivelul piciorului) apare mult mai rar pe nev preexistent (8,3%) comparativ cu melanoamele din alte zone ale corpului (32,6%).
Prin urmare, nu este necesar sa scoatem preventiv alunitele din talpa.
4. Cremele de protectie solara trebuie aplicate doar pe alunite?
Este evident ca protectia solara aplicata cu simt de raspundere contribuie la scaderea riscului aparitiei cancerului de piele. Cu toate acestea, multi pacienti aplica SPF doar pe alunite de teama ca se pot transforma in melanoame sub incidenta radiatiilor ultraviolete si nu tin cont ca de fapt, melanoamele apar mai frecvent pe pielea “normala”, nu din alunite. Astfel, de dragul bronzului, lasa neprotejata pielea normala, care care sufera mai tare decat alunitele la contactul cu radiatiile UV pentru ca are mai putina melanina care sa o protejeze. Alunitele insa, au melanina din belsug si ractioneaza mai bine la UV.
5. Se transforma nevii melanocitari in melanom?
Aceasta parere deriva probabil din conceptul de “nev displazic” care a fost considerat timp de multi ani un precursor al melanomului sau leziune “premaligna”. Aceasta denumire a fost conceputa pentru a defini histopatologic acele leziuni care nu au caracteristici clare nici de melanom, nici de nev, ci undeva la mijloc intre cele doua. Intradevar, studiile arata ca nevii atipici sunt nev melanocitari benigni din punct de vedere clinic si dermatoscopic insa nu se dezvolta mai repede in melanom decat nevii tipici. Asa cum am mentionat anterior, majoritatea melanoamelor apar din piele sanatoasa, “normala”, mai degraba decat in asociere cu o alunita deja existenta (10-30% din cazurile de melanoame).
Cu toate astea, pacientii care au multe alunite trebuie sa fie monitorizati anual dermatoloscopic pentru ca au risc mare de a dezvolta melanom in viitor insa nu din alunitele deja existente, ci din pielea din jur. De aceea, monitorizarea anuala poate descoperi leziuni maligne incipiente.
Pe scurt, nu recomandam exciziile profilactice ale alunitelor din mai multe motive: in primul rand pentru ca sunt sanse mici sa se dezvolte in melanom, costurile interventiilor sunt ridicate iar riscul de cicatrizare defectuasa post interventie (chicatrici hipertrofice sau cheloide) nu este incantator pentru majoritatea pacientilor.
Comunicarea si relatie de incredere intre medic si pacient sunt esentiale pentru a linisti pacientul si a-i creste confortul si caliate vietii. Miturile legate de alunite au creat adevarate fobii pentru pacienti, tulburari de anxietate sau panica legate legate de alunitele lor. Recomand sa efectuati anual dermatoscopia alunitelor, autoexaminarea (metoda ABCDE) si consider ca ar fi utile campaniile de educatie in scoli cu privire la importanta SPF.
Sursa info: “Dispelling myths concerning pigmented skin lesions.
Piccolo V1, Russo T1, Giacomel J2, Lallas A3, Alfano R4, Argenziano G1.”