Reactii adverse la acid hialuronic si tratamentul cu hialuronidaza

Acidul hialuronic este cel mai utilizat filler (substanta de umplere) si ajuta la mentinerea hidratarii cutanate imbunatatind astfel aspectul ridurilor sau volumizand anumite zone precum buzele, pometii, cercanele.

Favorizarea accesului la serviciile dermato-estetice, cresterea interesului pentru procedurile rapide, minim invazive din ultimii ani se coreleaza cu un numar crescut de compliatii sau reactii adverse la produsii pe baza de acid hialuronic.

Care sunt cele mai frecvente complicatii?

1) Roseata (eritemul), umflatura (edemul)) sau echimozele (vanataile) post interventii sunt cele mai frecvente reactii intalnite dupa injectare insa durata lor este scurta, de cateva ore sau zile. Utilizarea canulei atraumatice a scazut considerabil riscul de hematoame in special la nivelul cearcanelor sau buzelor.

2) Migrarea acidului hialuronic.

  • Buze: Migrarea se intalneste mai frecvent la nivelul buzelor si se datoreaza unei tehnici incorecte de injectare sau unui volum prea mare de subtanta introduse intr-o singura sedinta. Pielea este elastica si se destinde sub presiunea acidului hialuronic insa, cand capacitatea ei de a se intinde este depasita, acidul poate migra depasind, spre exemplu, conturul buzelor sau lasand asimetrii vizile. Granuloamele (“galmele”) sunt mici aglomerari de acid hialuronic ce pot apare la scurt timp dupa injectare si ofera un apect neuniform al buzelor.
  • Pometi. De asemenea, acidul se introduce in compartimente bine stabilite la nivelul pometilor astfel incat sa nu migreze cu schimbarea pozitiei, la presiune sau in timpul somnului. Introdus incorect, acesta poate migra la nivelul tamplelor sau in santurile nazogeniene.
  • Cearcane. Lipsa de volum de la nivelul cearcanelor se corecteaza prin umplere cu acid hialuronic iar consultul initial este deosebit de important pentru a selecta candidatul potrivit pentru acest tratament.

Nu se introduce acid in cearcane in urmatoarele situatii:

A) Daca pacientul doreste exclusiv modificarea culorii brune a cearcanelor fara sa aiba nevoie de volumizare

B) Daca prezinta exces de piele in zona pleoapelor inferioare; in acest caz se poate orienta catre blefaroplastie sau alte tratamente minim-invazive

C) Daca prezinta edeme perioculare, in special matinale! Migrarea acidului hialuronic se poate face catre portiunea inferioara si aspectul general va fi de “pungi” sub ochi sau poate da o culoare albastruie a pielii (efect Tyndall) daca este amplasat sau migreaza superficial. Prin transparenta pielii, care este foarte subtire la nivelul cercanelor, acidul hialuronic capata acesta nuanta.

3) Edemul din zona cearcanelor (reactie hidrofilica). Acidul hialuronic are tendinta de a retine apa, iar in anumite situatii acest edem nu se resoarbe complet, motiv pentru care este necesara dizolvarea acidului hialuronic.

4) Necroza – blocarea circulatiei sangvine

Necroza este cea mai neplacuta reactie adversa pentru ca poate lasa permanent semne inestetice pe zona afectata si compromite functia tesutului. Cauza este legata de injectarea intravasculara a agentului de umplere si oprirea irigatiei cu sange a tesutului sau injectarea unui volum prea mare de acid hialuronic care sa determine compresie arteriala.

Metode prin care putem evita necroza:

A) Cunoasterea in detaliu a anatomiei si fiziologiei zonei tratate

B) Folosirea canulei atraumatice. Aspiratia inainte de injectare este complet inutila!

C) Stabilirea indicatiei corecte de injectare: spre exemplu, ridurile dinamice din glabella vor fi tratate cu toxina botulinica, NU cu filler! (Nb: fillerul se poate adauga intr-o sedinta ulterioara, pentru corectie completa, daca este necesar)

5) Reactiile alergice si infectioase.

Infectiile pot fi usor evitate prin respectarea normelor de igiena, asepsie si antisepsie din orice cabinet medical modern. De asemenea, toate materialele folosite la injectarea cu acid hialuronic sunt de unica folosinta. Daca semnele inflamatorii persista peste 7 zile in locul injectarii, este bine sa consultati medicul dvs.

In ceea ce priveste reactiile alergice la acidul hialuronic, acestea sunt extrem de rare. Majoritatea reactiilor alergice inregistrate sunt legate de crema anestezica sau de subtanta anestezica din compozitia seringii (de obicei, brandurile premium de acid hialuronic adauga si anestezie in seringa pentru a spori confortul pacientului in timpul injectarii).

Cum tratam reactiile neplacute?
In primul rand, nu va impacientati si adresati-va medicului care v-a facut procedura. Desi este tentant sa cautati informatii online sau sa cereti pareri la cunostiinte, tineti cont ca sanatatea dvs este cea mai importanta si doar un profesionist poate identifica si corecta o eventuala complicatie.

Asezarea defectuasa a acidului hialuronic, asimetria, migrarea sau chiar necroza pot avea indicatie de tratament cu hialuronidaza.

Ce este hialuronidaza si cand se foloseste?
Hialuronidaza este o enzima care faciliteaza hidroliza sau degradarea acidului hialuronic. Introdusa in tesut, aceasta dizolva acidul hialuronic sintetic, introdus prin injectare, si nu va afecta acidul hialuronic propiu pielii noastre.

Hialuronidaza este folosita, asadar, pentru topirea acidului hialuronic care a fost introdus in exces, care a migrat sau granuloamelor. In urgenta, acesta se foloseste pentru repermeabilizarea arterei blocate, in conditiile in care este identificata ocluzia in primele ore.

Hialuronidaza este o subtanta sub forma de pulbere care va fi reconstituita cu ser fiziologic de catre medicul dvs si introdusa in zona cu acid hialuronic. Se poate utiliza crema anestezica pe pielea ce va urma a fi tratata pentru diminuarea senzatiei de durere. Solutia poate determina usoara usturime insa de scurta durata iar vanataile pot aparea mai ales la dizolvarea acidului hialuronic din zona cearcanelor. Pentru a evita riscul de reactii alergice la hialuronidaza, un test cutanat se poate efectua cu 30 minute inainte de procedura.

Cand se vad rezultatele?
Hialuronidaza actioneaza in cateva minute si efectul se poate observa pe loc insa uneori este mascat de edemul asociat. In aprox 48 de ore efectul de vizibil dar se recomanda sa asteptati minim 2 saptamani pana la orice procedura pe acea zona pentru ca produsul inca lucreaza. In anumite situatii, pot fi necesare sedinte suplimentare de topire cu hialuronidaza.

 Din experienta, recomand o noua injectare cu acid hialuronic dupa minim o luna de la procedura de dizolvare a vechiului acid cu hialuronidaza.

Alegerea unui medic experimentat nu numai in injectarea de fillere ci si in managementul complicatiilor este cea mai buna optiune pentru a obtine rezultate estetice placute si lipsite de riscuri severe.

Inainte si dupa topirea acidului cu hialuronidaza,
sursa foto DrMassry.com

 

Top