Retinol

Ce este retinolul si care sunt beneficiile sale asupra pielii?

Retinolul este cel mai cunoscut derivat de vitamina A si este implicat in dezvoltarea sistemului osos si al dentitiei, sistemului reproducator, pielii si mucoaselor precum si in vedere. Vitamina A are si un rol antioxidant important in organismul uman.

Desi are numeroase functii in organism, vitamin A este cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra pielii si este considerat cel mai puternic agent anti-aging pe care il putem adauga in produsele de ingrijire a tenului. Acesta ajuta la diminuarea ridurilor fine, a petelor pigmentare dar si stimuleaza sinteza de colagen. Vitamina A este asadar, un ingredient de baza in rejuvenarea tenului matur!

In tratamentul acneei comedogenice, produsele pe baza de retinol ajuta la diminuarea aderentei keratinocitelor (celule care formeaza un strat ocluziv la surafata pielii si blocheaza porii) si altfel este oprita dezvoltarea punctelor negre sau albe.

Anumite afectiuni dermatologice, precum psoriazisul vulgar, pot fi ameliorate prin actiunea antiinflamatorie si de corectare a tulburarilor de diferentiere epidermica (in psoriasis avem de-a face cu o crestere anormala a turn-overului celular)

Cum recunoastem derivatii de vitamina A din creme?

Este important de precizat ca vitamina A nu actioneaza direct la nivelul pielii ci are nevoie sa treaca prin mai multe cicluri de metabolizare, ajungand sub forma de acid retinoic pentru a-si exercita efectul.

Retinoizii sunt de 2 forme: naturali si sintetici. Cei naturali sunt derivati direct  din vitamin A, in timp cei sintetici sunt produsi in laborator cu scopul de a scadea riscul reactiilor adverse dar pastrand aceeasi potenta. Spre exemplu, pacientii spun ca Tretinoinul le provoaca iritatii si prefer Adapalenul, care are aceeasi eficienta insa e mai bine tolerat pe piele.

Retinoizii naturali se gasesc sub forma de retinil palmitate, retinol sau retinaldehida, tretinoin. Acesti derivati (cu exceptia tretinoinului) se gasesc in special in cremele se seara si pot fi cumparati din farmacii fara prescriptie medicala.

 

Retinoizi Naturali si Sintetici

 

Când aplicați pe ten un retinoid care este sub forma de acid retinoic, pielea poate să o utilizeze imediat. Cu toate acestea, dacă utilizați un produs cu retinol, retinolul trebuie mai intai sa fie transformat in retinaldehidă și apoi retinaldehida trebuie transformata în acid retinoic înainte ca pielea sa o poata utiliza. Prin urmare, retinolul este mai slab decat retinaldehida, iar retinaldehida este mai slaba decat acidul retinoic. Retinolul este cel mai slab dintre cele trei, deoarece îi iau doi pași suplimentari pentru ca acesta sa poata fi transformat în acid retinoic pentru a putea fi corect utilizat de catre piele. Pentru fiecare etapa de conversie, exista, de asemenea, o oarecare incertitudine cu privire la cantitatea de retinoid care a fost efectiv transformata în procesul de oxidare (adica retinolul nu poate fi transformat 100% în acid retinoic). Prin urmare, cu cat sunt necesare mai putine conversii pentru a ajunge la acidul retinoic, cu atât mai puternic este retinoidul.

 

Tranzitie Retinol

 

Cel mai puternic retinoid este acidul retinoic si se gaseste sub forma de: Tretinoin, Adapalene, Tazaroten, Isotretinoin (topic sau pe cale orala). Recomand ca aceste produse sa fie eliberate doar cu prescriptie medicala si sa fiti monitorizati de un medic dermatolog pe parcursul folosirii lor.

 

Cum alegem retinoidul optim?

Tentatia noastra va fi sa alegem cel mai potent retinoid pentru rezultate mai rapide si mai spectaculoase. Insa, unul din efectele adverse ale acestor produse este legat de iriatia pe care o provoaca pielii. Prin urmare, decizia asupra tipului de retinoid va trebuie sa se faca in functie de tipul de ten si de modul în care pielea dumneavoastră tolereaza retinoidul.

Spre exemplu:

1) Ten sensibil, predispus la iritatii si roseata-  puteti opta pentru produse cu retinil palmitat.

2) Tenul normal cu varsta intre 20-30 ani. Apelati la creme cu retinil palmitat sau retinol; efectul este mai degraba legat de hidratare decat de rejuvenare.

3) Ten matur cu pete pigmentare- pentru rejuvenarea pielii si estomparea ridurilor recomand sa incepeti cu produsul cel mai puternic care nu va irita. Puteti incepe cu acid retinoic pe care sa il aplicati o data sau de 2 ori pe saptamana si, pe masura ce se obisnuieste tenul, sa il folositi in fiecare zi. Daca gradul de iritatie este mare aveti 4 variante:

a) sa rariti aplicarile,

b) sa aplicati crema hidratanta peste retinoid (la o ora dupa)

c) sau sa treceti la un produs cu potenta mai slaba (retinol, retinaldehida).

d) Sa indepartati dupa 2 min- 2 ore de contact cu pielea. Aceasta tehnica se numeste „short contact therapy” (terapie cu contact scurt) si se aplica doar pentru Tazaroten. Dupa indepartarea lui, continuati cu rutina obisnuita de ingrijire a pielii.

4) Ten acneic – produse cu acid retinoic topic sau oral DOAR la indicatia medicului dermatolog.

Atentie: retinoizii vor fi folositi doar pe parcursul serii intrucat lumina soarelui inactiveaza produsul. Pe parcursul zilei este obligatoriu sa folositi creme cu spf 50 pentru a evita hiperpigmenarea tenului (retinoizii sunt fotosensibilizanti).

Efecte adverse

Cand incepeti un tratament cu derivati de vitamina A, naturali sau sintetici, sa va inarmati cu rabdare intrucat rezultatele se observa dupa 2-3 luni. In primele saptamani de utilizare este posibil sa vi se inrautateasca acneea prin inmultirea comedoanelor sau chiar aparitia de papule si pustule, pielea se poate irita si pot aparea scuame inestetice. Isotretinoinul oral este folosit in tratamentul acneei severe nodulo-chistice iar principalul efect este scaderea secretiei de sebum prin inhibarea productiei de catre glandele sebacee. Acest lucru va determina o xeroza (uscaciune) cutanata generalizata cu eventual prurit (mancarimi) si favorizarea dezvoltarii eczemelor. De asemenea buzele devin foarte uscate si fisurate si veti avea nevoie de un balsam de buze foarte hidratant pe parcursul zilei.

Femeile gravide sau care alapteaza nu au voie sa foloseasca produse pe baza de vitamina A. Isotretinoiul pe care orala poate avea efecte teratogene asupra fatului incluzand malformatii craniofaciale sau ale sistemului nervos si cardiovascular. Asigurati-va ca nu sunteti insarcinata inainte de a incepe acest tratament!

Cat timp utilizam retinoizii?

O data inceput un astfel de regim de tratament al tenului, este bine sa il folosim in mod continuu. Daca scopul era de a vindeca acneea, chiar si dupa disparitia leziunilor comedoniene va trebui sa utilizam cu o frecventa mai redusa, ce-i drept, produse pe baza de acid retinoic. Atfel, exista risc de recidiva.

Inarmate cu rabdare si cu un grad inalt de motivatie, putem imbunatati considerabil aspectul tenului nostru cu ajutorul retinoizilor. Este important sa alegem produsul care ni se potriveste si sa perseveram in aplicarea acestuia, alaturi de o rutina completa de ingrijire a pielii noastre.

Sunt convinsa ca data viitoare cand mergeti la cumparaturi veti citi cu mai multa atentie lista de ingrediente si prospectul produselor cosmetice!

 

Top