Medic la tara?!

Medic la tara?!

In urma cu 2 zile proaspetii absolventi de liceu dornici sa devina medici au trecut prin cel mai greu examen al vietii lor -admiterea la medicina. Strada era blocata cu parinti, bunici, rude, televiziune, reporteri, umbrele, oameni gura-casca. La intrebarile legate de motivatia alegerii acestei facultati, raspunsurile au fost legate de posibilitatea de a practica medicina in afara tarii, in scopuri de cercetare, pentru ca e “de viitor”. Cand am dat eu examen, am raspuns unui reporter, senina ca o aspiranta la titlul de “MISS ceva “ care “vrea sa fie pace in lume”, ca “vreau sa ajut oamenii”. A zambit si a trecut mai departe, asteptandu-se probabil la un raspuns mai elaborat…

Alegerea unei facultati nu este un lucru usor si cred ca oferta mare de universitati de stat cat si private nu face decat sa ii dezorienteze si mai tare in ceea ce priveste alegerea viitoarei cariere. Era mult mai usor cand stiai de “medicina”, “politehnica”, “ASE”, “Universitate” si atat, facultati cu o concurenta acerba, insa care iti ofereau un titlu de medic, inginer, etc si iti garantau un loc de munca ulterior. Acum termini o facultate in domeniul psihologiei, de exemplu, si ajungi sa lucrezi in IT.

Avand atatea planuri marete, ma gandesc cum ar raspunde viitorii mei colegi la intrebarea “Dupa terminarea facultatii, ai practica medicina in mediul rural?”Probabil s-ar uita mirati la reporter crezand ca ii ia peste picior cu asemenea intrebari.

Si totusi… oamenii de la tara au cea mai mare nevoie de medici! Sunt sate in Romania care nu au nici macar medic de familie. Accesul lor la serviciile medicale de baza este limitat; mai putem pune problema de screening si preventie?

Daca o sa asteptam schimbarea de la Ministerul Sanatatii, autoritatile locale, de la cei pe care ii consideram responsabili de situatia in care ne aflam, cel mai probabil nu se va intampla nimic. Asa cum am mai spus si in acest articol trebuie sa “Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!”

O initiativa minunata a studentilor la medicina este proiectul “Impreuna pentru Sanatatea Rurala” prin care se organizeaza caravane medicale in sate din Romania.“Tuturor pacientilor, li se face un examen clinic complet, analize ( glicemie, colesterol, trigliceride, hemoglobina), EKG, ecografie, audiometrie. Acestora, in functie de patologia descoperita, li se va face si consult de specialitate de catre un medic : cardiolog ,gastroenterolog, nefrolog, reumatolog, dermatolog, oftalmolog etc. Copiiilor li se face un examen pediatric de catre specialist. La sfarsit, toti pacientii primesc de la noi scrisori medicale, trimiteri sau medicamente in functie de necesitate fiecaruia. Tot in timpul caravanelor, pentru ca stim ca cel mai eficient tratament este preventia, avem alaturi de noi colegi ce vorbesc despre tuberculoza, diabet, obezitate si alimentatie echilibrata, dar si despre cancerul de col uterin. Toate acestea vizeaza informarea si preventia, incearcand sa aduca un plus de constientizare in randul oamenilor! (sursa: ssmb.ro)

Medic la tara?!

 

In iulie, caravana a poposit in satul Izbiceni, judetul Olt. Am fost invitata sa particip la aceasta editie pentru a oferi consultatii dermatologice si am acceptat cu mare entuziasm propunerea coordonatorilor, Daniela Ilascu si Alexandru Herdea.

Pacientii intrau, intr-un mod organizat, la analize de sange apoi la examinare generala iar in functie de patologiile lor erau trimisi “la etaj” unde , in fiecare sala exista cate un medic de specialitate. Cazul care m-a impresionat cel mai mult a fost al unui pacient care mi-a povestit ca are “o alunita care nu se mai vindeca de 2 ani”. De fapt era un carciom bazocelular ulcerat al fetei. Rusinea si speranta ca “ buba va trece de la sine”, l-a oprit in a se prezenta la medic pana acum; insa, la aflarea vestii ca “vin medici din capitala” si la insistentele sotiei, s-a prezentat la consult.

Am ramas impresionata de modul de organizare al proiectului, de faptul ca totul era pus la punct in cele mai mici detalii! Desi am muncit la foc continuu in cele 2 zile, Daniela si Alex s-au straduit sa ne ofere conditiile cele mai bune pentru desfasurarea consultatiilor medicale. Cireasa de pe tort a fost sistemul informatizat de colectare si transmitere a datelor despre pacienti care poate fi un preambul pentru dosarul electronic al pacientilor din Romania, un dosar in care fiecare dintre noi sa aiba informatiile medicale stocate si care sa poata fi accesat in timp util de catre medicii curanti. Ce mult ar insemna acest lucru pentru pacientii cu urgente! Sa afli printr-un simplu click antecedentele medicale ale bolnavilor inseamna vieti salvate!

Eu cred ca daca fiecare ar reusi sa vada dincolo de interesul personal si sa aplece privirea catre cei oropsiti de soarta, traiectoria acestei lumi ar fi cu totul alta.  Cred ca, printr-un efort colectiv, putem sa oferim o sansa la viata, la sanatate. Am plecat din Izbiceni cu o mare satisfactie persoanala si profesionala ca mi-am facut datoria de medic, am trait cu adevarat tot ce am rostit din Juramantul lui Hipocrate la absolvirea facultatii:

Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.” Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.”

Pe voi, dragi colegi, care tocmai ati intrat la medicina, va sfatuiesc sa veniti la o astfel de caravana. Veti invata medicina punand mana pe bolnav. Nu avem aparatura sofisticata la dispozitie, asa ca trebuie sa ganditi bine cazul, sa judecati fiecare fraza, fiecare aspect pe care vi-l povesteste bolnavul. Veti invata sa fiti medici buni

V-am convins sa va modificati planurile de weekend, macar o data pe an?

P.S: Urmatoarea editie a proiectului se va desfasura in comuna Budila, județul Brașov, intre 1-3 august. Pe mine ma gasiti acolo impreuna cu o minunata echipa de voluntari!

Medic la tara

Top