Facultatea de medicina nu scoate medici

Facultatea de medicina nu scoate medici

Facultatea de medicina nu scoate medici, ci tineri care au invatat medicina

Imagineaza-ti asta: tu, in sala de operatii, costumat complet avand in fata pacientul anesteziat. E o liniste deplina si lumina incadreaza perfect campul operator. In mana dreapta ai un bisturiu si te pregatesti pentru incizie. Esti in centrul atentiei, detii puterea absoluta. Esti Dumnezeu pentru pacient si familia care asteapta cu sufletul la gura finalizarea interventiei. Dupa un timp, iesi victorios din sala si dai familiei cea mai buna veste: “operatia a decurs bine”, iar ei te vad ca pe un erou.

Ceea ce multi nu stiu este ca nimic nu ar fi fost posibil fara o echipa de oameni. Medici chirurgi, anestezisti, asistente, infirmiere, brancardieri, toti si-au adus contributia la realizarea interventiei in cele mai bune conditii. Medicina nu este o profesie individualista, cel putin nu specialitatile chirurgicale. Poti fi un medic extraordinar, insa este nevoie de o buna comunicare cu oamenii din jurul tau pentru a oferi servicii medicale de calitate.

Citeam zilele trecute un articol scris de o studenta medicinista, articol legat de faptul ca in facultate suntem invatati sa “ne mancam intre noi”. Bataia pe note este asa de mare incat ajungem sa facem notite in chineza de teama ca altul ar putea beneficia de cunostiintele noastre. Si nu e de mirare: taxa anuala este in jur de 9000 ron, la care adaugam cheltuielile legate de cazare, transport, carti, etc. Multi ar fi obligati sa renunte la facultate daca pica de la buget la taxa. Inveti de teama, nu din curiozitate, din pasiune. Si astfel suntem inraiti de tineri, prea curand…

Si ce faci cand intri in sistemul sanitar si vezi ca totul functioneaza in retea? Ca un lucru depinde de celalalt, ca nu poti opera un pacient daca n-ai materialele necesare, daca medicul anestezist intarzie, daca pacientul nu e pregatit corespunzator pentru interventie pentru ca “nu i s-a explicat”. Cine trebuie sa ii explice? Rezidentul care era cu gandul in alta parte (“intarzie bursa luna asta, ce mananc?”), asistenta care avea 50 de pacienti in grija.

Nu suntem obisnuiti sa comunicam, nu stim sa colaboram intre noi, sa intrebam atunci cand avem nelamuriri.  De multe ori, o intrebare sfarseste cu un raspuns sec din partea unora care nu au ce cauta in sistemul universitar: ”pune mana si citeste si apoi discutam”. Despre faptul ca unora ar trebui sa li se interzica sa predea voi scrie alta data…

Pacientul nu are nevoie de un robotel care sa le raspunda din carti; vrea un profesionist care sa fie aproape de el, sa-I explice pe intelesul lui, sa fie OM.

Exista vreo sansa pentru studentii la medicina, ceva care sa le redea umanitatea? Da!! Tot ce inseamna extra-curricular! Implicarea in ONG-uri, participarea la proiecte de voluntariat, workshop-uri, training-uri, orice care presupune comunicarea cu ceilalti, care dezvolta spiritul de initiativa, dar si dorinta de a impartasi cunostiintele cu ceilalti.

Este esential sa ai cunostiinte solide de specialitate insa trebuie sa reusesti sa coordonezi o echipa, sa atenuezi eventualele conficte (pentru ca suntem oameni si ne enervam repede), sa creezi o viziune comuna.  Urmarind acelasi scop, bazandu-va pe anumite principii si valori, comunicand constant, vei avea cea mai motivata echipa. Pentru ca un om motivat este un om care te va urma indiferent de situatie.

Vrei sa fii un lider? Vrei sa inveti cum poti forma o echipa, cum poti inspira oamenii sa aiba aceeasi viziune ca a ta? Aplica pentru bursele Leaders School! O activitate intensa de 6 zile, in care ai totul asigurat (cazare, masa,etc) in care vei cunoaste oameni extraordinari care vor aduce o contributie importanta in societate. Eu am fost bursiera Leaders School si nu cred ca voi gasi vreodata cuvintele potrivite pentru a descrie cat de mult m-a schimbat… faptele poate spun mai multe: la un an dupa eveniment am primit distinctia “Studentul Anului la Medicina”.

Deadline-ul de inscriere este 8 martie ora 23:59 si sunt doar 3 burse pentru medicinisti. Succes!

Nu va opriti la activitatea din facultate! Mergeti la alte cursuri, cunoasteti oameni din alte domenii, munciti si nu traiti cu impresia ca sunteti buricul pamantului doar pentru ca faceti medicina!

Bloc operator, facultatea de medicina

Bloc operator, facultatea de medicina

Top