Tara lu’ MOCA

Tara lu’ MOCA

Scriam acum un an despre demnitate, empatie, sistem bazat pe meritocratie si valorile pe care sper(am) sa le pastrez pe durata intregii cariere de medic. Sa fie oare o utopie cautarea acestor deziderate intr-o tara care nu face niciun efort pentru a-si pastra medicii? De fapt, ne umileste la orice pas.

Sa incepem cu suma de 670 ron / lunar pe care am primit-o incepand cu luna ianuarie 2014 (anul alegerilor prezidentiale). Ministerul Sanatatii o numeste „bursa”, insa mai corect ar fi „bursa sociala” sau „spor de rusine”. Suma nu face parte din salariul brut, este neimpozabila, nu se calculeaza la contributiile pentru asigurarile de sanatate sau somaj; este conditionata de limitarea venitului brut sub 3000 ron/luna. Practic este invizibila; bani scuturati pe la nasul nostru pe termen scurt ca sa „ne ia ochii” si sa „ne inchida gura”. Iar noi nu mai suntem studenti, am invatat in facultate cat nu au apucat sa citeasca altii intr-o viata intreaga.

O bursa este o recunoastere a rezultatelor exceptionale obtinute de un elev/student, oferita cu scopul de a-l ajuta sa-si acopere cheltuileile in vederea continuarii cu succes a studiilor. Am primit burse in 5 ani de facultate si 4 de liceu pentru ca invatam bine. Mi-au fost utile. Acum vreau sa fiu platita corect pentru serviciile de sanatate pe care le ofer, nu sa fiu manipulata dupa cum decide partidul la putere. Acest „ajutor social conditionat” contribuie la imaginea deteriorata pe care o au medicii in fata pacientilor. Vrem respect, dar ne multumim cu firimituri.

Este evident ca o sa raman in tara. Scriu mult despre sistemul medical romanesc, fiindca imi pasa. Altfel, imi faceam demult bagajele si trimiteam bezele de pe taram englezesc. Au intuit asta si cei de la revista Viata Medicala si m-au contactat in vederea realizarii unor poze care sa apara pe prima pagina a editiei din decembrie. Povestea din spatele imaginii suna cam asa: fundal sumbru de spital darapanat din Romania iar in prim plan un tanar medic entuziast cu o pancarta in brate pe care scrie „Vreau sa profesez in tara!”. La cererea lor, programat in scurt ora si data „pictorialului” (mai exact a doua zi la ora 8 dimineata), vorbit cu fotograful, realizat poze… dar aparitie in revista, lipsa! Am fost pusa in situatia penibila de a cumpara revista si a vedea ca exista articolul, dar fara pozele cu mine. De prisos sa precizez ca nu am primit explicatii sau notificare in prealabil.

Ma gandesc cum ar fi stat lucrurile daca in Romania medicii ar fi luati in serios si li s-ar acorda respectul cuvenit. Poate daca ne-am satura sa oferim servicii gratuite si suplimentare… stiti voi, momentul cand ai terminat demult programul si vrei sa pleci acasa dar te roaga un pacient sa il mai consulti si pe el? „-Haideti domnu’ doctor, ca nu dureaza mult… Vreau doar sa va uitati la pata asta de pe corp!” si ai putea sa ii raspunzi, ironic: „-Ok, m-am uitat! Multumit?”. Evident ca nu procedezi asa, ii explici patologia si ii oferi tratamentul corespunzator dar el va ajunge acasa si va spune tuturor ca a trebuit sa se roage insistent de tine sa il consulti pentru ca nu ti-a dat spaga si prin urmare, l-ai evitat.

Daca cei de la Viata Medicala ar fi platit serviciile medicilor care si-au rupt din timpul lor pentru a realiza acel material, credeti ca se mai comportau asa?

Am un job part-time (intrucat nu-mi ajunge ajutorul social de la stat) ce consta in consilierea medicala a clientilor fideli unui lant farmaceutic. E simplu: cei care achiztioneaza produse din farmacie beneficiaza de un consult medical, daca il solicita. A refuza sa consulti gratuit un pacient care nu se afla in targetul descris mai sus duce la un adevarat circ: de la „discriminare!”, „noi de ce nu avem dreptul la sanatate?”, „nu ma consulti ca nu ti-am dat spaga!”, pana la „oricum erai prea tanara ca sa ma convingi ca esti doctor!”.

Bugetul pentru sanatate pe anul 2015 e in scadere fata de 2014. Probabil ca mai avem nevoie de inca 20 de ani ca sa intelegem ca sanatatea nu este gratuita. Pentru ea, ca salariati, cotizam lunar insa banii nu sunt gestionati corespunzator; platim 2 lei (din care 1 leu se pierde/fura pe drum) si avem pretentii la servicii medicale de 4 lei.

Hai sa intram in Anul Nou cu pace in suflet, dragoste pentru medicina si exaltare pentru cei 70 de lei promisi in plus la salariu! Acum vom putea adauga si sunca la sandwich-ul mancat in garda!

Tara lu` Moca

Top